Diagnosticul citologic este foarte important pentru trepiedul implicat format de catre pacienta, medicul curant respectiv medicul anatomopatolog.
Diagnosticul citologic se poate efectua din orice material tisular care se recolteaza numai in cabinete de specialitate in conditii speciale de catre medicul specialist sau personal medical specializat.
Recoltarea se face cu respectarea anumitor conditii care tin atat de pacienta cat si de medic.
Dupa recoltare se face etalarea produsului pe lama degresata corespunzator, apoi fixarea cu fixator specific pentru citologie, dupa care se trece pe partea matisata a lamei numele si prenumele pacientului.
Lama respectiva trebuie insotita de un bilet de trimitere in care sunt specificate toate datele de identificare ale pacientei (nume, prenume, CNP, domiciliu) precum si diagnosticul prezumtiv al medicului curant cu parafa acestuia.
Se transporta in cutii speciale pina la laboratorul de specialitate. Aici se verifica corespondenta dintre nume, prenume de pe lama respectiv din buletinul de trimitere, dupa care se inregistreaza in registrul de citologie.
Se trece la procesul de prelucrare specifica acestui tip de analiza, efectuandu-se colorare Giemsa Merck sau Papanicolau cu clarificarea si montarea respectiva.
Lama astfel pregatita se interpreteaza de catre medicul de specialitate si elaboreaza diagnosticul citopatologic.