Histopatologie

Histopatologie

Histodiagnostic

Diagnosticul histopatologic este deseori deosebit de complex si cu multa responsabilitate. Cel mai adesea este dificil de inteles de catre pacienti si uneori chiar de colegi de alte specialitati de ce dureaza uneori mai mult elaborarea unui diagnostic histopatologic. Procesul de prelucrare al probei recoltate este complex si nu in ultimul rand trebuie respectate cu strictete anumite etape.

Prin proba se intelege orice material tisular obtinut in urma unui act chirurgical, cum ar fi biopsie, piesa de electroexcizie, de conizatie, amputatie, histerectomie, etc.

Aceste probe dupa fixare prealabila in formol tamponat 10% sunt trimise catre laboratorul de specialitate fiind insotite de buletin de solicitare al examenului histopatologic completat de medicul care a efectuat prelevarea. Acest buletin pe langa datele de identificare ale pacientului trebuie sa includa date clinice relevante despre afectiunea de baza, data si tipul prelevarii.

Odata ajunsa in laborator, proba parcurge o procedura standartizata care cuprinde mai multe etape ce se desfasoara pe mai multe zile:

Se verifica proba prelevata daca se afla in fixatorul corespunzator, corespondenta datelor de identificare trecute pe flaconul cu proba respectiva si cele de pe buletinul de insotire

Se inregistreaza in registrul de histopatologie, apoi se examineaza de catre medicul anatomo-patolog.

Dupa 24 ore de la prelevare se va face daca proba o permite descrierea macrosocpica a piesei de catre medicul de specialitate dupa care se va pune in lucru, orientarea si sectionarea ei intr-un anumit numar de fragmente in functie de tipul si marimea probei in conformitate cu protocoalele internationale:

  • Se realizeaza si se transfera in histocasete speciale materialul de prelucrat dupa care va incepe procesarea propriu-zisa.
  • Se va trece prin bai (6) succesive de alcool de concentratii crescatoare, dupa care se vor trece prin doua bai de xilen timp de 4-6 ore in functie de marimea piesei.
  • Apoi se realizeaza impregnarea cu parafina, prin introducerea histocasetelor in trei bai de parafina minim 24 ore la o temperatura de 56 grade C.
  • Ulterior se realizeaza includerea la parafina prin racirea parafinei pe o consola de lucru frigorifica din care se va obtine un bloc solid ce va permite sectionarea blocurilor la microtom.
  • Etalarea sectiunilor astfel obtinute pe lama portobiect (cate 3-4) se va face folosind o baie de apa la 38-40 grade C.
  • Lamele astfel obtinute se introduc la termostat timp de 24 ore pentru uscare dupa care urmeaza procedura de colorare si montare.
  • Preparatul permanent astfel obtinut este gata de examinat la microscop.
  • Interpretarea si elaborarea diagnosticului histopatologic se efectueaza numai de catre medicul anatomopatolog dupa o analiza si a datelor clinice coroborate cu cele macroscopice(acolo) unde este cazul.
  • Toate blocurile si lamele aferente cazului sunt arhivate apoi corespunzator.

 

dr mihaela niculescu dr alina chiricioiu As Nicoleta Stefan